Fylakra-EMMEΦ Nieuws

Nieuws

Een nummer voor de donkere dagen

Of het komt omdat er ’s ochtends nog geen licht is als ik naar de Uithof ga en het ’s avonds alweer donker als ik terugkeer naar huis, weet ik niet. Maar de laatste weken van het jaar voelen extra druk. Misschien zijn deze weken ook wel drukker. Iedereen wil nog even alles afsluiten voordat men een welverdiende kerstvakantie kan vieren.

Maar er zijn ook activiteiten die er verder in het jaar niet zijn. Meestal heel leuke activiteiten. Ik noem de komst van Sinterklaas. Het Princetonplein Muziekfestijn. Kerst. Oud en Nieuw. Wachten op de Bohemian Rhapsody in de Top 2000. En natuurlijk het laatste nummer van het jaar van Fylakra-EMMEф Nieuws.

En in dit laatste nummer van het jaar is weer veel te lezen zodat men zich tijdens de kerstvakantie niet hoeft te vervelen. Om te beginnen: de komst van Sinterklaas. De Goedheiligman vereerde ons Departement weer met een bezoek voor zijn jaarlijkse Sinterklaascolloquium en wij publiceren hierover een verslag. Dat hij dit al heel wat jaren doet, valt ook na te lezen in ‘50 jaar geleden’, toen de Fylakra omgedoopt werd tot Sintilakra.

Omdat het Muziekfestijn nog plaats moet vinden (21 december in de Mezzanine van het Minnaertgebouw vanaf 15.00 uur. Komt allen luisteren en kijken), hebben we daarover nog geen verslag. Dit houdt u van ons te goed voor het volgende nummer. Na het Muziekfestijn zal de kerstborrel gehouden worden. Dit is de uitgelezen gelegenheid om met de hoofdredacteur van uw lijfblad de kwaliteiten en tekortkomingen van Bohemian Rhapsody te bediscussiëren.

Verder kunt u in dit nummer een verslag vinden over het General Physics Colloquium dat opnieuw tot leven is gewekt in samenwerking met het Natuurkundig Gezelschap. Vanuit het Natuurkundig Gezelschap is ook nieuws te lezen. En ook in EMMEф Nieuws zijn allerlei nieuwsberichten te vinden. Climate Physics ging op excursie en Theoretische Fysica had een uitje en ook hiervan hebben wij verslagen.

Er zijn allerhande berichten van onze wetenschappers in de media. In november werd de Open Dag voor de Bachelors georganiseerd. Maart volgend jaar wordt de WomenNetPhysics conferentie georganiseerd en dit evenement wordt nu al aangekondigd. En op onze achterpagina staan enkele plaatjes uit het Groot Utrechts Monsterboek, een boek over de vele monsters die in Utrecht te vinden zijn.

Er zijn bovendien weer veel jonge onderzoekers gepromoveerd en hun laudatio’s zijn in dit nummer te lezen. Maar ook zijn er meerdere nieuwe medewerkers die zich voorstellen. En zoals altijd zijn ook de vaste rubrieken weer in deze Fylakra-EMMEф Nieuws te vinden: de puzzel, de strip, de column van Frans Wiersma en de bakrubriek.

Al met al weer een vol nummer om de donkere dagen mee door te komen. Het gaf wat drukte om het blad te maken, maar wij denken dat het het waard is. Jullie

hopelijk ook. We wensen jullie allemaal hele fijne feestdagen en de beste wensen voor het nieuwe jaar.

Joshua Peeters en Rudi Borkus