Fylakra-EMMEΦ Nieuws

Nieuws

En het was zomer

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar het eind van het Academisch jaar verrast mij altijd toch nog (overigens, het eind van het gewone jaar ook, maar dit terzijde). Opeens is het zomer. Zo is het pas net voorjaar, dan komen de Paas-, Pinkster- en andere feestdagen en dan gaan plotseling de eerste collega’s al met vakantie. Ineens doet iedereen zijn uiterste best om zaken nog vóór de vakantie af te ronden. En als jijzelf daarin geslaagd bent, alles doormailt, wordt je mail direct beantwoordt met een out-of-office reply.

Maar goed, dan is (het merendeel van) je werk eenmaal afgerond, dan kun je met een gerust hart de vakantie ingaan. Ontspannen en weer opladen, voor straks, als in september de nieuwe studenten weer aantreden. En om deze ontspannende periode zo aangenaam mogelijk door te komen, brengen we nog net voor vakantie het zomernummer uit van ons lijfblad, Fylakra EMMEф Nieuws.

En het is weer een vol en afwisselend nummer geworden. Met natuurlijk onze vaste rubrieken, zoals de puzzel, de strip, de bakrubriek en de column van Frans Kingma. Ook haalt Dante weer iets uit een oude doos en samen met Ralph ging hij nog verder terug naar het verleden op zoek wat er 50 jaar geleden in Fylakra geschreven werd. Er zijn weer kersverse doctores gepromoveerd bij ons departement en hun laudatio’s staan in het blad. Ook stellen enkele van onze nieuwe collega’s zich voor. Nieuws vanuit het Departement is te vinden in het EMMEф Nieuws deel van het nummer. Daar staan ook de eerstkomende promoties al aangekondigd.

Het voormalige instituut voor Subatomaire Fysica (SAP) was al veranderd in het Institute for Gravitational and Subatomic Physics (GRASP). Maar dat kon niet meteen gevierd worden met een feestelijke opening door de COVID-pandemie. Inmiddels is GRASP toch echt officieel geopend met een driedaagse workshop. Een verslag valt in dit nummer na te lezen. Ook het Universiteitsmuseum Utrecht wordt binnenkort geopend, na een grondige verbouwing. Ook hierover kan iedereen lezen in Fylakra EMMEф Nieuws. Net als het verslag van de testdag van het museum. En ook het van de redactie in het vorige nummer beloofde artikel over de opening van het elektronenmicroscopiecentrum staat erin.

Er zijn verslagen te lezen over zomerscholen van ITF en IMAU, over de oratie van Erik van Sebille en het afscheidssymposium van Aarnout van Delden. Ook Tijn Berends heeft enkele woorden bij zijn afscheid van het IMAU. Een nog droeviger afscheid is het bericht dat we ontvingen dat oud-bibliotheekmedewerkster Rixt Heerema is overleden. Haar oude leidinggevende Guus Schipper schreef een In Memoriam.

Er was een symposium over “Women in Photonics” en de Natuurkunde Olympiade Junior 2023 vond plaats. En de Departementsdag heeft eveneens weer plaatsgevonden. De studenten van het SONS die de dag organiseerden, schreven een verslag. We publiceren de Layman Summary van de Bachelor Thesis van Melle Bolding en de praatplaat die gemaakt is voor de faculteit Bètawetenschappen. Roelof Ruules doet verslag van een cybersecurity oefening die heeft plaatsgevonden. En ook de bezetting van het Minnaergebouw door studenten van End Fossil Occupy Utrecht blijft niet onvermeld. Tenslotte komen er ook lichtere onderwerpen ter sprake. Het Julius Instituut had een dagje uit waarin door regenachtig Amersfoort gewandeld werd en men vervolgens ging schermen. En bij Theoretische Fysica ging men een middag fietsen door de provincie.

Al met al meer dan genoeg leesvoer voor de vakantie, zodat je er plotseling achter kunt komen dat het alweer bijna najaar is en het nieuwe Academische jaar gaat beginnen. Een fijne vakantie gewenst, namens de redactie

Rudi Borkus en Joshua Peeters